top of page

 

  • Obrázek autoraslavkov-austerlitz

Jediný slavkovský olympionik oslavil sedmdesátku


PhDr. Milan Zyka se narodil 30. 8. 1947 jako syn JUDr. Aloise Zyky, který věnoval celý svůj život sportu a budování stadionu ve Slavkově. Ve sportovním duchu vychovával i svého syna Milana.

Milan již jako žák vyzkoušel různé druhy sportů: tenis, kopanou a řadu dalších, ale vzhledem k tomu, že byl otec trenérem volejbalu, nakonec se začal plně věnovat tomuto sportu. Samozřejmě jako každý kluk jezdil na kole, a to jej nakonec tak zaujalo, že se v roce 1965 přihlásil do cyklistického oddílu Lokomotiva Horní Heršpice, kde začala jeho závodnická kariéra.

Vyzkoušel řadu silničních závodů, kritérií, ale nakonec se jeho doménou stala dráhová cyklistika. V ní dosáhl jako člen Dukly Pardubice řady významných výsledků – 4x mistrem republiky ve stíhacím závodě družstev na 4 km, tak i později jako závodník Favoritu Brno. Vyvrcholení jeho závodní činnosti byla reprezentace na Letních olympijských hrách v Mnichově v roce 1972 a na Mistrovství světa v cyklistice v italském Varesse.

Od roku 1973 sice zůstává na cyklistické dráze, ale zaměření se trochu mění, začíná závodit za motorovými vodiči. I zde se mu podařilo získat velmi dobré výsledky, které zakončil v roce 1976 mistrovským titulem s dosud nejvyšším průměrem celé cyklistické historie v této disciplíně – 72,674 km/hod. V tomto roce ukončil svoji reprezentaci a závodní činnost.

Nastoupil do civilního zaměstnání, kterému se plně věnuje. Vyjížďky na kole mu postupně začínají chybět, a tak se v roce 1995 začíná zúčastňovat různých závodů veteránů jak na dráze, tak i na silnici. Opět se dostává do vynikající formy a dosahuje skvělých výsledků.

Do dnešních dnů se aktivně věnuje kolu nejen rekračně, ale i závodně. V listopadu 2016 byl zvolen prezidentem Moravského poháru. V sérii těchto závodů, které patří do tohoto poháru, získává v své kategorii přední umístění.


red.


Významné sportovní výsledky Milana Zyky
• Mistr republiky ve stíhacím závodě družstev v letech 1968, 1969, 1970 a 1973
• Mistr republiky v závodě za motorovými vodiči v roce 1976 (Milan Zyka je držitelem dosud nepřekonaného rychlostního rekordu v této disciplině – 72,674 km/h)
• Stříbrná medaile z mistrovství republiky ve stíhacím závodě družstev v roce 1971
• Stříbrná medaile z mistrovství republiky v závodě za motorovými vodiči v roce 1975
• 5. místo na mistrovství světa ve Varese ve stíhacím závodě družstev
• Účast na OH v Mnichově ve stíhacím závodě družstev v roce 1972.

S Jiřím Dalerem

249 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page