top of page

 

  • Obrázek autoraslavkov-austerlitz

Nový kříž byl požehnán

Aktualizováno: 9. 11. 2021


V sobotu 6. listopadu 2021 po poledni se sešla na konci kaštanové aleje do Křenovic přibližně stovka lidí, a to nejen ze Slavkova a Křenovic, ale i z okolí (např. z Rousínova, z Velešovic, z Blažovic, ze Šlapanic atd.), aby se zúčastnili žehnání obnoveného kříže. Hřejivé slunečné počasí pozdního babího léta vytvořilo příjemnou atmosféru tohoto setkání. A hřejivý byl i pocit z dobře vykonané práce těch, kteří se o obnovu kříže zasloužili.

Akci předcházela několikaměsíční práce skládající se převážně z hledání. Z hledání dokladů o existenci původního kříže a jeho podoby. Z hledání renomovaných řemeslníků, restaurátorů a dalších lidí ochotných pomoct. A také z hledání sponzorů a drobných přispěvatelů, kteří velmi rádi na nový kříž podle svých možností přispěli. Všem těmto lidem ze srdce děkujeme.

V úvodu setkání zazněly skladby Svatý kříži v podání Zámecké dechové hudby ze Slavkova a skladba Snění, kterou na trubku zahrál Jan Patera. Poté všechny přítomné přivítala zástupkyně skupiny obnovitelů kříže paní Marie Zvěřinová a seznámila je s historií obnovy kříže.

Po proslovu starosty města Michala Boudného zazněla skladba Religioso v podání sexteta slavkovských muzikantů. Slova se ujal slavkovský děkan P. Milan Vavro. V jeho zajímavém příspěvku mj. zazněla i myšlenka, že se změnou klimatu ve společnosti nastal po období bourání čas stavění a obnovy. O duchovní slovo se postaral čtením z Bible pan Miroslav Slováček.

Za zvuků slavnostní fanfáry přistoupil děkan P. Milan Vavro k žehnání kříže. Při pohledu na přítomné bylo vidět, že si uvědomují sílu tohoto okamžiku.

Závěrem poděkovala Marie Zvěřinová všem, kteří se nějakým způsobem podíleli na vzniku nového kříže, a také všem zúčastněným. Kdo chtěl, mohl ještě před zpáteční cestou ochutnat výborné koláče nebo makronky a výtečnou slivovici.

Kříž byl obnoven z iniciativy křenovického občana Ludvíka Horáčka. Skupina obnovitelů ze Slavkova a Křenovic se poprvé sešla v širším složení 19. května t. r. na faře ve Slavkově. Postupně vykrystalizovala v menší pracovní skupinu ve složení Dagmar Klobasová, Marie Zvěřinová, Ludvík Horáček a Bedřich Maleček, která dotáhla záměr obnovy až do finále, kdy se uskutečnilo žehnání kříže.

Obnovený kříž stojí přibližně 20 m od místa, kde stával původní. Výkopové práce provedla firma Bagry Rozkopal z Křenovic a základy nového kříže vybetonoval se svými spolupracovníky pan Květoslav Pauřík z Křenovic. Sokl z božanovského pískovce zhotovila a usadila na základní kámen původního kříže kamenická dílna Jiřího Zimovčáka z Brna. Litinový kříž dodal a zrenovoval vyškovský restaurátor Alois Póč.

V nejbližší době vznikne ještě útlá brožura, která zdokumentuje celou výstavbu obnoveného kříže.


Skupina obnovitelů kříže



Fotografie Pavla Malečka z žehnání najdete zde.


157 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page