top of page

 

  • Obrázek autoraslavkov-austerlitz

Příběh jednoho obrazu


Nejen lidé, ale i obrazy mohou mít své příběhy. Jeden takový se vám pokusím přiblížit.

Tento příběh začíná již v roce 1967. Tehdy jedenáctiletá Alena Slezáková (v té době Zahradníková) napsala své oblíbené zpěvačce Martě Kubišové dopis do divadla Rokoko s prosbou o autogram. Marta Kubišová jí poslala svou fotku i s podpisem (viz foto).

Když v roce 1972 skládala Alena zkoušky na uměleckou průmyslovku, jako ukázku své práce použila portrét právě své milované Marty Kubišové. V době jejího zákazu to byl husarský a odvážný kousek!

Marta Kubišová byla od Alenina dětství její nejoblíbenější zpěvačkou (a zůstává dodnes). V roce 1990 získala od Václava Neckáře adresu na paní Martu. Poslala jí dopis a přiložila i kresbu s portrétem paní Marty z dob jejího mládí. Byla mile překvapena, když jí Marta Kubišová jednoho dne telefonicky poděkovala.

Hned další rok se jí poštěstilo setkat se s paní Martou na koncertě v Boskovicích. Další jejich setkání se pak uskutečnilo i v roce 2003 ve Vyškově a v roce 2005 ve Slavkově. Každé setkání bylo velmi milé a srdečné.

Setkání s paní Martou v Boskovicích v r. 1991. Portrét M. Kubišové od Aleny S.


V roce 2009 v rámci Hudebního festivalu v zámeckém parku navštívila Slavkov i Marta Kubišová. A zde začíná náš příběh obrazu. K této příležitosti namalovala Alena Slezáková paní Martě portrét a na zadní stranu připojila i věnování. Během koncertu se obě setkaly, popovídaly si a Alena obraz Martě předala (foto nahoře).

Netrvalo dlouho (leden 2010) a Marta Kubišová volala Aleně, jestli by jí nevadilo, kdyby obraz darovala do aukce na podporu zemětřesením postiženého Haiti. Alena souhlasila a pak už jen sledovala na webu dražbu svého obrazu.


Mezi necelými dvěma stovkami předmětů této aukce vyvolal obraz obrovský zájem a strhla se o něj z velká bitva (viz komentář organizátorů aukce níže). Vyvolávací cena byla stanovena na 2000 Kč. O obraz se popralo několik zájemců, kteří vyhnali cenu obrazu až na finálních 8600 Kč. Největší překvapení ale čekalo Alenu až po dražbě. A to když se dozvěděla, že obraz je zase zpět ve Slavkově, protože vydražitelem byla naše redakce (redakce Slavkovského zpravodaje). My máme dvojnásobnou radost – přispěli jsme nemalou částkou na dobrou věc a v kanceláři nám visí krásný obraz.


red.



Dobročinná aukce vynesla do pátečního poledne pro Haiti přes půl milionu.

Největší zájem veřejnosti vzbudil portrét zpěvačky Marty Kubišové a kresba tuší věnovaná Viktorem Preissem. U obou předmětů vzrostla jejich cena až na čtyřnásobek! S nečekaným úspěchem se setkal také obraz namalovaný přímo pro ProHaiti.cz herečkou Chantal Poullain či hokejka trenéra národního týmu Vladimíra Růžičky.

Do jedinečného projektu, který v historii české humanitární pomoci nemá obdoby, se může zapojit každý jako soutěžící. Registrací na webové stránce ProHaiti.cz a účastí v dražbě předmětu osobnosti, kterou si vybere, přispěje účastník aukce na rozvojový projekt, který bude humanitární organizace ADRA realizovat na zemětřesením zničeném Haiti.


Váš ProHaiti tým


Setkání Aleny Slezákové s Martou Kubišovou ve Vyškově v r. 2003 (foto 1, 2 a 4).

Foto 3: Alena Slezáková s vydraženým obrazem v redakci Slavkovského zpravodaje.


175 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page