top of page

 

Obrázek autoraslavkov-austerlitz

Závod míru a Slavkov u Brna

Aktualizováno: 23. 5. 2020


Slovní spojení Závod míru mladší generaci už asi nic neříká. Pro ty dřív narozené to byl v druhé polovině 20. století největší cyklistický závod na našem území. Byla to odpověď socialistického tábora na legendární Tour de France.

Závod míru probíhal vždy v tradičním termínu – v květnu –, a to už od roku 1948. V dobách jeho největší slávy jsme seděli u televize a s napětím sledovali dojezdy na stadionech. Měli jsme spoustu vynikajících závodníků, např. náš první vítěz Jan Veselý (1949), nebo později legendární Jan Smolík (vzpomínám si, jak se všichni „modlili“: Smolíčku pacholíčku, dojeď do Prahy v žlutém tričku…), který zvítězil v roce 1964. Nezapomenutelný byl i Vlastimil Moravec (který tragicky zahynul 15. 4. 1986) – vítěz ročníku 1972, dříč Miloš Hrazdíra, skvělý Rudolf Lábus, Michal Klasa atd. Z dob nedávno minulých to byl například vítěz roku 1990 Ján Svorada.

Po roce 1989, kdy již mohli naši cyklisté závodit i v západní Evropě, zájem o tento závod poklesl. Od r. 1993 byl Závod míru organizován jen v České republice. Ročník 2005 se z finančních důvodů nekonal a poslední závod se jel v r. 2006.

Před šesti jsme zaznamenali pokus o znovuobnovení Závodu míru, přičemž jedna z jeho etap měla vést přes naše město. Škoda, že se závod opět z finančních důvodů neuskutečnil. Cyklisté by si tak mohli po 50 letech zopakovat průjezd Slavkovem.

Před pětapadesáti lety, roce 1965, kdy startoval závod v Berlíně, vedla trasa přes Prahu a cílem byla Varšava. Patnáctietapový závod měřil 2318 km, celkovým vítězem se stal G. Lebeděv ze SSSR a jedna etapa zavedla peloton do Slavkova u Brna.

Dochovalo se několik fotografií, které si můžete níže prohlédnout.


Bedřich Maleček



227 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page